Madeline (1939-1961)

You can listen here to Jole’s experience reading this book as a child here.

Author: Ludwig Bemelmans
Original illustrator: Ludwig Bemelmans
Country of publication: United States of America

NL↓


Madeline is brave. Living in the orderly world of an all-girls Catholic school in Paris, Madeline is the smallest and most courageous of all the girls. She scoffs at tigers and rescues mice, and is not even afraid when she has to go to hospital.

As both author and illustrator, Bemelmans provided many readers with their first impression of Paris. But for children, the lasting messages of the Madeline books are of assertiveness and courage. Bemelmans always took his audience seriously, once saying that “We are writing for children, but not for idiots”. He was inspired by many people in his own life to pass on the message that no matter how small you are you can always have courage.

↑ EN
NL ↓

Madeline groeit op in de beschaafde wereld van een katholieke meisjesschool in Parijs. Ze is de kleinste, maar dapperste van alle meisjes om haar heen. Ze spot met tijgers, redt muizen en is niet bang als ze naar het ziekenhuis moet.

Ludwig Bemelmans, zowel de auteur als de illustrator, geeft aan de lezers van het boek een eerste indruk van Parijs. Maar de belangrijkste boodschap van deze reeks is voor veel kinderen toch de moed en assertiviteit van Madeline. Bemelmans nam zijn publiek erg serieus en schreef ooit aan zijn uitgever: “We schrijven voor kinderen, niet voor idioten.” Hij werd door de kinderen om hem heen geïnspireerd om de boodschap door te geven dat iedereen, hoe jong ook, moedig kan zijn.


If the audio is not working, please try another browser such as Firefox or Chrome.